Organisatie

Geschiedenis van de stichting:

De stichting “Hart voor Oost-Europa” is gevestigd in Nijkerk en is aanvankelijk gestart als werkgroep. Deze werkgroep verleende voornamelijk hulp aan kinder- en bejaardentehuizen in Oost-Europese landen zoals Roemenië, Hongarije en Polen.


Tijdens de eerste jaren van ons bestaan zijn er diverse hulptransporten naar deze landen georganiseerd, zoals naar een tehuis voor gehandicapte jongens in Polen en naar weeshuizen in Roemenië, waar ook ondersteuning is gegeven bij het inrichten van nieuwe tehuizen.

In 1992 werd besloten de werkgroep om te zetten in een stichting omdat dit beheersbaar was en ook een betere controle uitgevoerd kon worden. De akte van oprichting is opgemaakt bij notaris de Lange. De voormalige voorzitter en oprichter van de stichting is de heer L.H. Dekker. Verder zaten er mensen in het bestuur die verstand hebben van PR, vervoer, financiën en het werken met kinderen. Sinds 1996 is de stichting voornamelijk actief in Oekraïne, vooral in de stad L’viv en omstreken.

Deze stad ligt zo’n 100 kilometer van de Poolse grens. Er werden steeds minder hulptransporten georganiseerd omdat de nadruk kwam te liggen op de ‘ontwikkeling’ van de plaatselijke bevolking. Bijvoorbeeld door het opzetten van een aardappelproject werd werkgelegenheid gecreëerd en eten voor een heel dorp verbouwd. Daarnaast werden de diverse te verrichten werkzaamheden aanbesteed bij Oekraïense bedrijven en ook de hiervoor benodigde materialen in Oekraïne aangeschaft. Op deze manier kon ook de lokale economie worden ondersteund.

In de jaren 1993 tot 2004 zijn twee kindertehuizen in de stad L’viv door de stichting financieel ondersteund. Daarnaast werd er geld bijeen gebracht voor het in 2005 geopende Family Home Hebron in Brukhovitchy (een voorstad van L’viv). Meer lezen over de projecten Kinderhuizen en Family Home Hebron is hier mogelijk. (link naar de afgelopen projecten).

Nadat het grootste project van de stichting was afgerond werden er steeds minder activiteiten verricht en uiteindelijk in het jaar 2021 is de beslissing genomen om de stichting te ontbinden. Alvorens alle stappen van ontbinding konden worden voldaan in februari 2022 begon de oorlog in Oekraïne. De gevolgen van de oorlog zijn zo groot dat de bestaande kinderhuizen in L’viv en de nieuw geopende vluchtelingencentrums in het westen van Oekraïne opnieuw hulp zochten bij ons. De stichting werd snel “gereanimeerd”, met behulp van de notaris weer actief gemaakt en met sommige oude en ook nieuwe leden verder gegaan met hulp te bieden aan de vluchtelingen in Oekraïne waar wij kunnen.

Onze stichting “Hart voor Oost-Europa” is een non-profit organisatie en conform de statuten is er geen beloning voor de bestuursleden. Wij zijn zelfs actief zonder onkostenvergoeding, zodat al het ingezamelde geld ten goede komt van de projecten van de stichting.


Wie zijn wij:

De stichting heeft 4 actieve leden:

Nadiya Dekker (de voorzitter) – is geboren in L’viv, Oekraïne. Zij woont in Nederland sinds 2007, is als bachelor afgestudeerd in L’viv en deed haar Masterstudie in Leeuwarden. Ze is getrouwd en heeft een zoon. Nadiya is al actief in de stichting sinds 2005 en heeft in Oekraïne mee geholpen met Familyhome Hebron. Als Oekraïense begrijpt ze de nood die in Oekraïne is ontstaan.

Door haar grote netwerk van verschillende organisaties en personen in haar vaderland kan ze hulpacties goed aansturen en begeleiden.

Harry Hagel (de penningmeester) – is sinds 2018 o.a. werkzaam voor een aantal Nederlandse ondernemingen met Oekraïense aandeelhouders. Bij de ‘reactivering’ van de stichting in maart 2022, is Harry benaderd om plaats te nemen in het bestuur als penningmeester omdat hij administratieve achtergrond heeft. Harry woont samen met zijn vrouw in Almere.

Irina Moreno (de secretaris) – Iryna is geboren en opgegroeid in Kyiv, Oekraïne. In Oekraïne heeft Iryna een universitaire opleiding afgerond bij Kyiv Polytechnic Institute. Inmiddels woont Iryna al ruim 14 jaar in Nederland met haar man en dochtertje in Dronten. Iryna is actief bezig met hulp aan de Oekraïense vluchtelingen bij haar eigen gemeente, maar ook neemt deel aan de verschillende acties door de heel Nederland. 

Marck Moreno (PR) – Komt sinds 2008 regelmatig in Oekraïne, werkzaam voor een bedrijf met veel medewerkers uit Oekraïne. Getrouwd met Iryna uit Kyiv en samen met onze kleine meid woonachtig in Dronten. Samen maken we ons sterk om met de stichting hulp te bieden waar het zo hard nodig is!