Nadat gedurende een periode vanaf 1993 een aantal kindertehuizen in L´viv, Oekraïne door Hart voor Oost Europa werden ondersteund en opgezet bleek in de afgelopen jaren dat de Oekraïense overheid meer en meer de steun kon overnemen. De economie in het land groeide en het land kreeg meer en meer westerse waarden. Hierdoor werd ook door de overheid gestimuleerd dat vrouwen baby’s zelf gingen onderhouden in plaats van ze in de steek te laten of bij kindertehuizen achterlaten. Zodoende verminderde het aantal kinderen in de tehuizen en het aantal tehuizen.

Daardoor besloot onze stichting in de afgelopen jaren de steun aan deze tehuizen in Oekraïne langzaam aan af te bouwen.

Helaas besliste het lot anders. Door de vreselijke oorlog die in februari van dit jaar uitbrak in Oekraïne kwam niet alleen een grote vluchtelingenstroom op gang maar werden ook kinderen uit de kindertehuizen die zich in het oosten van Oekraïne bevonden over geplaatst naar kinderhuizen in het westen van het land omdat de situatie in het Oosten te gevaarlijk is geworden. Kindertehuizen en ziekenhuizen werden gebombardeerd.

Noodgedwongen hebben de kindertehuizen in Lviv opeens weer een veel grotere bezetting. Het opvangen van deze kinderen wordt gedaan in de bestaande tehuizen met de bestaande personeelsbezetting maar ook verzorgers die meekwamen uit het Oosten

Door de wrede situatie waar niemand om heeft gevraagd ontstond van de ene op de andere dag opnieuw behoefte aan alle benodigdheden voor kinderen. Eerste levensbehoeften zoals voeding voor de baby’s, eten en drinkwater maar ook luiers, medicijnen enzovoorts. Ook de verzorgers die moesten vluchten uit het oosten hebben hulp nodig, persoonlijke verzorging, eten, water en medicijnen.

De bij ons bekende tehuizen hebben zich tot: ‘Hart voor Oost-Europa’ gericht met het verzoek om te helpen indien mogelijk. Soms komt de vraag dus naar je toe en kun je geen nee zeggen. 

Naast dit kindertehuis wil de stichting zich, mede op verzoek van de Nederlandse consul in L’viv , inzetten voor het leveren van de meest noodzakelijk levensbehoeften aan een drietal opvangplaatsen voor vluchtelingen in de stad Lviv die zijn opgezet en worden geleid door medewerkers van de Nederlandse ambassade die zich voor de oorlog in Kyiv bevond. In deze tijdelijke opvangplaatsen bevinden zich moeders met kinderen, slachtoffers van aanranding en verkrachting maar ook mensen uit de LHBT wereld die nergens anders terecht kunnen en weten dat ze onder Nederlandse leiding veilig zijn. Wij helpen deze mensen graag in samenwerking met u, samen kunnen wij het verschil maken!